Prvostepena presuda u predmetu Goran Nižić

30.01.2023, 12:47

Sud Bosne i Hercegovine je 27.1.2023. u predmetu Goran Nižić (izdvojen iz predmeta Danilo Cicović i dr.), nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio i javno objavio presudu kojom je optuženi Goran Nižić oglašen krivim za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi s krivičnim djelom pranje novca iz člana 209. stav 1. KZBiH u vezi sa članom 54. KZBiH, te u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. stav 1. KZBiH.

Sud je optuženom izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i jednog (1) mjeseca i, kao sporednu, novčanu kaznu u iznosu od 20.000,00 KM (dvadeset hiljada konvertibilnih maraka). Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru u periodu od 20.2.2017. do 17.8.2017. godine.

 

Od optuženog se oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novac u iznosu od 20.000,00 KM (dvadeset hiljada konvertibilnih maraka) i predmeti koji su ranije privremeno oduzeti od optuženog.

 

Optuženi Goran Nižić je oglašen krivim što je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, radnjama opisanim u izreci presude, imovinu za koju je znao da je pribavljena počinjenjem krivičnog djela teška krađa, držao, raspolagao njom, vršio njen prijenos i na drugi način prikrivao njenu prirodu, izvor, kretanje i vlasništvo, a takva imovinska korist je pribavljena počinjenjem ovog krivičnog dijela na teritoriji oba entiteta, te preko carinske linije prenosio robu veće vrijednosti i bavio se prenošenjem robe preko carinske linije izbjegavajući mjere carinske kontrole.